WIE BEN IK

Hi, ik ben


Marijana PajovicAl 13 jaar gepassioneerd en gemotiveerd fotograaf. Afgestudeerd  aan de Fotovakschool in Rotterdam met als specialisatie reportage en mode fotografie eveneens aan de Fotovakschool Rotterdam. Daarnaast was ik sinds 1997 tot eind 2018 werkzaam geweest als chemisch analist bij Eastman Chemicals in Middelburg.


Sinds 1 januari 2019 ben ik full-time met fotografie bezig en sinds een jaar of 2 werk ik hoofdzakelijk met bedrijven, reclamebureaus en evenementen organisaties. Deze stap naar business fotografie heb ik gemaakt omdat ik graag wilde werken met ondernemers en bedrijven die elke dag iets creëren. Ze zijn mijn dagelijkse inspiratie bronnen en daar krijg ik energie van.


"Whether you think you can or you think you can't, you're right."   -Henry Ford


Het begon allemaal lang geleden in voormalig Joegoslavië waar ik tot mijn 21ste een fijne en beschermde jeugd had. School en volleybal stonden met stip op nummer 1 en 2 op mijn prioriteitenlijst en ik genoot enorm van het leven daar. Echter in één klap werd alles anders toen ik door de politieke situatie mijn land plotseling moest verlaten. Daar ging ik, alleen en met slechts 1 koffertje en veel dierbare herinneringen. Ik had graag nog een paar FOTO's willen meenemen, maar door de omstandigheden destijds is daar helaas niet van gekomen. 

               

Ik kwam naar Nederland om mijn vrijheid en veiligheid weer terug te vinden. Het was absoluut niet gemakkelijk om ineens een andere taal te moeten leren en me aan te passen aan een volledig andere cultuur. Echter doordat ik vrij snel ook hier lid werd van een volleybalvereniging heb ik veel mensen leren kennen waardoor ik me snel heb kunnen aanpassen. Ook ging ik gelijk naar school om me de Nederlandse taal zo snel en zo goed mogelijk eigen te maken.

Na een jaar begon ik langzaam van het Engels naar het Nederlands te switchen. Het jaar erop kreeg ik mijn verblijfsvergunning toegewezen omdat het vanwege de oorlogssituatie voor mij onmogelijk was om terug te keren naar mijn vaderland. Vanaf dat moment ging ik langzaam verder met mijn nieuwe leven op te bouwen in Nederland, inclusief school en volleybal.


Aangezien ik fanatiek ben in alles wat ik doe, werd ik steeds beter en sterker in volleybal waardoor ik zelfs werd gevraagd om op topniveau te trainen en wedstrijden spelen. Mijn harde werken werd beloond ! Dat gaf me zoveel energie en heeft me doen beseffen dat ik alles kan bereiken als ik er 100% voor ga en doorzettingsvermogen toon. 

"The only way to do great work is to do what you love. If you haven't found it, keep looking. Don't settle.  

-Steve Jobs

Inmiddels zijn er heel wat jaartjes verstreken en kan ik oprecht zeggen dat ik een gelukkig mens ben. Eerlijk gezegd weet ik niet zeker of ik me ondertussen hier in Nederland 100% "thuisvoel” maar dat vind ik ook niet zo belangrijk. Immers voor mij zijn er 3 dingen belangrijk in het leven: vrijheid, liefde en passie. Zolang ik elke dag mijn keuzes kan maken vanuit deze 3 waarden voel ik me tevreden en voldaan.


Het maakt me blij en gelukkig als ik met mensen in gesprek ben; ik wil dan hun verhaal horen en zie gelijk alle beelden voor me. Dat boeit me enorm en hier is mijn liefde voor fotograferen geboren. Fotografie is mijn passie. De puurheid van mensen met wie ik spreek, wil ik uitlichten door mooie beelden van hen te maken. Daar word ik zo intens gelukkig van!

FOTOGENIC STORIES

Wauw! Dit verhaal is geschreven door Menno Koole van Zeeland Zakelijk. Zijn verhaal geeft precies weer wie ik ben en waar ik voor sta. Wij hebben maar een keer afgesproken en dat was toen we deze interview hadden. Ongeloofelijk mooi om te zien hoe hij met zijn woorden precies de juiste kern raakt.


Wat ik hiermee wil zeggen is dat het zo belangrijk is om in gesprek te gaan en samen te werken met mensen die op dezelfde manier denken als jij. Dat moet je van binnen voelen. En als het matcht met elkaar dan ontstaat is heel moois zoals in dit geval een mooi verhaal waar ik voor 100% achter sta. Top tekstschrijver en behoorlijk betrokken persoon. 

Menno zijn verhaal is op de website van ZEELAND ZAKELIJK te zien.

HOE DOEN WIJ HET, CREATIEF ONDERNEMEN 

In deze crisis tijden help ik ondernemers om zichtbaar te worden. Veel van mijn opdrachten zijn uitgesteld omdat veel bedrijven dicht gingen en omdat er meeste mensen vanuit huis gingen werken. Er viel dus niet veel te fotograferen. Ik had besloten om mijzelf nuttig te maken en andere ondernemers te helpen. Door een paar vragen te stellen aan deze ondernemers kreeg ik waardevolle en creatieve oplossingen. Deze ideeën verspreid ik onder andere ondernemers door elke dag een filmpje op mijn sociale kanalen op te zetten. Zo helpen we elkaar om nog creatiever te worden. 

Op mijn YouTube kanaal zijn al deze video's te bekijken: https://www.youtube.com/channel/UCQcWu5aR8UIDolPSLA8StTA…

Heb je ook tips voor andere ondernemers en wil je zelf ook “in the picture” komen laat het me dan weten. Ik help je graag deze bijzondere periode te overbruggen want zichtbaar zijn is juist nu ontzettend belangrijk.


Waardevolle tips op een rij:

 1. Bied TO-GO service indien mogelijk
 2. Bied extra service aan door producten thuis bij mensen te bezorgen
 3. Focus op online
 4. Filmpjes maken op Instagram
 5. Lookbooks maken en op Instagram posten
 6. Private Shopping
 7. Online interactie met klanten
 8. Doelgroep verwennen
 9. Zelf bezorgen
 10. Goed luisteren naar klanten
 11. Actief zijn op social media
 12. Net iets extra doen voor je klanten
 13. Gebruik zoveel mogelijk je online platformen
 14. Thuisbezorging mag niet ontbreken 
 15. 3. Bouw een website, nu is er de tijd voor
 16. Veel op Facebook en Instagram zetten over je webshop
 17. Maak je cadeaubon extra waard 
 18. Geef een leuk cadeau weg bij een aankoop

DE REVIEWS VAN TEVREDEN KLANTEN HEBBEN EEN POSITIEVE IMPACT OP DE OMZET


"De reviews van tevreden klanten hebben een positieve impact op de omzet" las ik net. En dat geloof ik wel en bovendien heb je daar ook nog andere voordelen mee:

1. Je leer veel van je klanten of het nou een goede of een slechte review is. Er is eigenlijk geen slechte review volgens mij, mits je daar voor open staat uiteraard..

2. Je wordt ontzettend trots op je bedrijf en je eigen kunnen en dat geeft je dan weer meer vertrouwen in jezelf.

3. Je schept er vertrouwen mee bij je klant zodat hij/zij eerder bij jou iets wil kopen of een dienst wil aanvragen.

4. Uit onderzoek blijkt dat bijna 80% van de consumenten eerst de reviews leest voordat ze overgaan tot een aankoop. Vandaar is het des te belangrijker dat je altijd om een review vraagt na een opdracht.


Hier een mooie review van een mooi, jong en fotogenic😀  bedrijf waarmee ik al een paar jaar samenwerk. Door de groei en de wisseling van het personeel heeft het HR adviesbureau OAZ regelmatig nieuwe foto's nodig:


“Fotogenic voorziet in vakbekwame (bedrijfs)fotografie. Er wordt altijd goed geluisterd naar onze klantwens en daarin wordt verder mee gedacht om tot het gewenste eindresultaat te komen. Dit zorgt iedere keer weer voor een zeer prettige samenwerking!” Zaura Corré - HR adviseur bij OAZ 

Het komt vaak voor dat ik net als bij het OAZ bij één en het zelfde bedrijf een paar keer per jaar fotografeer omdat er bijvoorbeeld een nieuw personeelslid aangenomen wordt of omdat er nieuwe foto’s nodig zijn voor hun social content. Ik heb daar iets op verzonnen, namelijk een “BEELD CONTENT” abonnement. Voordelen: goedkoper, altijd goede kwaliteit, dezelfde fotografie stijl, tijdbesparend. Kosten hiervan kan je vinden op mijn website www.fotogenic.nl. Ik hoor graag van je.

WIL JIJ HET MOOIE KARAKTER VAN JOUW BEDRIJF LATEN ZIEN? IK HOOR GRAAG VAN JE.